Yemek deyince mideye giden yollar, baharın çiçekli yolları gibi; neşeli,huzurlu ve bir o kadar da bambaşka oluyor. Yemek yemek, tokken hissedilmese de açken bütünüyle insanı etkileyen,önce ağzın en ucra köşelerine kadar tat duyularına işleyen, sonra da ordan mide borusuna büyük bir ahenkle sokulup, midede huzura erdiren bir eylem. Bu kadar betimleme belki sizin için fazla olabilir. Ama “yemek için yemek yiyenlere” bu çok fazla şey ifade ediyor.

Hem “bilelim, kültürleniriz” demek için, hem de belki birgün ayağımız uğrarsa “şunu da yemeden gitmeliyim” demek için, ha bir de birgün bir iki yabancı misafir arkadaşımız olunca “yahu sen şu ülkenin şu yemeğini bilir misin yiğidim?” demek için, iletişim duvarlarını aşındırabileceğimiz güzel bir konu olan yemekten yola çıkarak, sizlere dünya mutfağından bahsetmek istiyoruz.

Not: Açsanız karnınızı doyurduktan sonra incelemeniz önemle tavsiye edilir.

 Japonya – Miso çorbası

Dahşi ve yumuşatılmış Miso sosunun karıştırılmasıyla hazırlanan geleneksel bir çorbadır. Mevsimine göre ve kişisel zevke bağlı olarak çeşitlendiriliyor.

Azerbaycan – Yarpaq Dolması

Can ülke Azerbaycan ile aynı kültürü paylaşıyor olduğumuz için mutfağını çok yabancı karşılayamıyoruz. Bizde “yaprak” onlarda “Yarpaq” dolması dediği bu lezzetli meze yemeğide, üzüm yaprağı içine konulan pirinç ve kıyma ile yapılmaktadır.

Çin – Pekin Ördeği

Yerel şehrin (Pekin) en meşhur ve seçkin yemeği olan Pekin Ördeği yemeği, evcilleştirilmiş Pekin ördeğinin boynu ve başı hariç temizlenip, kil fırında pişirilmesinde hazırlanır

Belçika – Moules frites

Bir bakıma midye-patates diyebiliriz bu yemek için. Bizim gözümüzde meze sayılabilecek olan bu yemek midede çok yer tutmasada çok lezzetli olduğu söylenir.

Arjantin – Asado

Arjantin Lokumu veya Arjantin Bifteği olarak bilinen bu yemek, kaburga etine safranlı bir sos ilave ederek mangal usulü hazırlanır.

Kore – Bibimbap

Sebze, pirinç ve yumurta ile yapılan bu yemek Kore mutfağına sonradan (200 yıl önce) girmiş ve o günden bu yana halkın çok severek, sürekli tükettiği bir yemek haline gelmiştir.

 

Fish and Chips – İngiltere

Bizim nasıl döner ekmek, kokoreç veya çiğköftecileri her adım başı bulabiliyorsak, İngiltere’de de durum Fish and Chips için aynı. Hemen hemen her sokak başında kızartılmış patates cipsi ile servis edilen  balık restoranlarını bulabilirsiniz.

Tacos – Meksika

Geçmiş yıllarda Osmanlı’ya ait  bir yemek olduğu bileğisin ortaya atılsa da uzun zamandır Meksika’ya ait olduğu bilenen Taco, sebze yönünden çok zengin bir yemektir. Yağı kabuğu içerisinde yer alan kızarmış sebzelerden yapılır.

Tajin – Fas

Birçok et çeşidi ile yapılan Tajin, bizde ki çömlek tarzı pişirilme yöntemi ile pişirilir. Adını da bu kaptan alır.

Arepas – Venezuela

Mısır unundan yapılan ekmeklerin içine isteğe bağlı olarak eklenen melezemelerden oluşan bir yemek çeşididir. Ve bu yemeği de hemen hemen her Venezuela sokağında bulabilirsiniz.

Mısır / Ortadoğu – Falafel

Farklı baharatların karıştırılıp, bakla ezmesi ile kızartırılan bir Ortadoğu yemeğidir.

Macaristan – Gulaş

Kuşbaşı etinden ve bol terayağı ile yapılan bu yemek türü, bizim yemek kültürümüze yakın sayılacak bir lezzete sahiptir.

İsveç – Köfte

Bildiğimiz köfte! Gerçekten de içindeki malzemeler tamamıyla bizim bildiğimiz türden. Sadece porsiyonları biraz daha büyük. Birde IKEA meşhur etmiş ,o kadar.

İtalya – Makarna/Pizza

İtalya denildiğinde Makarna ve Pizza anımsamamak ne mümkün! Tüm dünyanın kabul ettiği, gerçekten de gidilip tam yerinde yenilmesi gereken iki ana yemek.

 

Yazar hakkında

Berna Oktay

Berna, 30 Ağustos 1997, İstanbul doğumlu. Okan üniversitesi Sivil Havacılık ve Kabin bölümünden mezun oldu. Şu anda İstanbul Üniversitesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği okumakta. Yazmayı bir büyü olarak görüyor ve en büyük tutkusu binlerce sözcükten kendi büyüsünü oluşturmak.